Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Асенова: Няма промяна в броя на издадените болнични, откакто работи новият регламент

Издаването на електронни болнични е новост, която бе въведена от началото на годината. Някои от лекарите изпитват трудности при работата с програмния продукт, а други коментират, че е бързо и лесно. Има столичани, които все още не знаят, че от началото на годината има нов вид болнични, а също и че са въведени електронни такива за общопрактикуващите лекари. Хората споделят, че са чули или чели нещо по медиите, но нямат много информация. 

Все по-малко са затрудненията, които изпитват лекарите, няма промяна в броя на издадените болнични през миналата и през тази година, откакто функционира новият регламент, каза в предаването "Хоризонт до обед" Даниела Асенова, директор на дирекция "Обезщетения и краткосрочни плащания" в НОИ. 

На интернет страницата на НОИ има публикуван програмен продукт, чрез който могат да се издават болнични листове, но няма пречка всеки лекар или здравно заведение да ползва собствен продукт, но функционалните изисквания трябва да се съобразяват с изискванията на НОИПроблемите, които съпътстваха първоначалното издаване на болничните листове се отразиха. Ние проведохме много срещи по места с лекари, с представители на лечебни заведения. Уточняват се нещата, непрекъснато имаше хора на разположение за консултиране на лекарите и на хората, които инсталират тези продукти. Данните, които имаме за броя за приетите болнични листове, показват, че процесът върви нормално. Жълтият болничен лист не съществува вече, защото няма нормативно основание за неговото издаване. И ако на някого бъде издаден такъв болничен лист, той няма да се приеме от териториалното поделение на НОИ. Предвидено е в първите 6 месеца на тази година за лекарите, които имат затруднения, да продължи издаването на хартиени болнични, но те трябва да се обърнат към териториалните поделения на НОИ за получаването на уникални номера на болничните листове. 

Интервюто на Цветелина Стоянова с Даниела Асенова и анкетата на Гергана Хрисчева можете да чуете от звуковите файлове.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна