Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предаването "Алегро виваче" на 25!

Екипът на Алегро виваче сега: Красимира Йорданова, Ирена Гъделева, Татяна Иванова, Росица Кавалджиева
Снимка: И. Михайлов

Дори да не следите редовно новините от класическите сцени у нас и по света - винаги има едно решение: да си пуснете радиото във вторник вечер след 21 часа и да слушате "Алегро виваче".

Предаването с новини за класическата музика е в ефира на програма "Хоризонт" от 6-и януари 1990-а година. През годините негови водещи са били Людмила Спасова, Олга Камбурова, Румяна Карадимчева, участие са имали много други редактори и репортери. 

Още през първите години Красимира Йорданова започва да представя рубриката за българското музикално минало "Помните ли...", която е сред достойнствата на предаването и до днес.

Сегашният екип е преминал през всички етапи на школата, наречена „Алегро виваче“ – от 2007-а година насам водеща е Ирена Гъделева, която започва като репортер през 1994-та, после е и редактор. Татяна Иванова – сега постоянен редактор, репортер и втори водещ, идва в екипа през 1997-а, също като репортер и редактор. Репортер и редактор от 1998-а година е и Росица Кавалджиева. „Алегро виваче“ си сътрудничи с кореспонденти във Виена, Париж, Бон, Тел Авив, за да имат слушателите по-близък поглед към световните новини.

Настоящият екип на "Алегро виваче" е носител на наградите "Осмата муза" 2007, "Сирак Скитник" 2009, "Кристална лира" 2013 и е обявен за почетен член на Софийската филхармония през 2010-а година.

За екипа на предаването е важно да увлече слушателите и да ги провокира да бъдат активни. От 1991-ва година се провеждат ежегодни допитвания за българския „Музикант на годината“. В момента е в ход поредната, 24-та анкета.

На 16-и януари от 19 часа в Първо студио на БНР можете да отпразнувате заедно с нас 25-годишнината на "Алегро виваче" с музика, приятели и добро настроение.


Чуйте поздравите за годишнината на "Алегро виваче" от известни български музиканти, носители на приза "Музикант на годината":  оперната прима Красимира Стоянова, цигуларите Светлин Русев, Веско Пантелеев-Ешкенази и Мичо Димитров, диригентите Емил Табаков, Мартин Пантелеев, Найден Тодоров и Йордан Камджалов, пианистът Людмил Ангелов











Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени