Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камило Плачи: Половината ми сърце е българско

Камило Плачи за разликите между българския и катарския волейбол
Снимка: Личен архив

Бившият селекционер на мъжкия ни национален отбор по волейбол Камило Плачи се радва на голяма почит в България, не само заради успехите, които постигна като помощник и като треньор на тима, но и заради отношението си към българите и феновете на волейбола у нас. В момента Плачи е технически директор на катарския "Ал Яиш" – отборът на армията в Катар, като договорът му е до края на месец юни. С Камило се срещаме в един от многобройните хотели в Доха, в който италианецът живее от няколко дни. Въпреки че е доволен от новата си работа, Плачи с лека горчивина разказва за последните си дни начело на българския национален отбор, но според него тогава е била нужна промяна заради слабите резултати на тима в Световната лига.

Нормално е, когато отборът не върви, да има промяна. Очаквах по-силна игра от България на световното, но явно в момента има криза. Пламен Константинов е много добър треньор, работи с голямо сърце и желание, видял е много във волейбола. Уважаваме се с него, той не е казал една лоша дума за мен, аз няма да кажа за него. Дори от време на време се чуваме и си говорим за волейбол.

Според Камило Плачи работата с катарския клуб е спокойна, защото го няма напрежението от България, където волейболът се радва на огромен интерес. В щаба на "Ал Яиш" има черногорци, сърби, хървати и италианецът разговаря с тях на български. Голямата звезда на тима е бившият германски национал Кристиан Пампел, който дълги години игра в Италия.

Лесно е, защото комуникацията с останалите в треньорския щаб е лесна. Те са от Балканите – от Сърбия, от Черна гора и от Хърватия и се разбираме лесно на български. Тук обаче системата е малко странна – играе се почти през ден, като няма време за много тренировки. Но е хубаво, че откакто съм тук, записахме 5 победи от 5 мача.

Плачи за пореден път демонстрира, че уважава България, като по-голямата част от интервюто беше на български, а треньорът поздрави всички фенове в България.

Шест години работих в България, от тях 2 години живях в страната. Половината ми сърце е българско, аз уважавам много българите, а и те мен. Имам много приятели – за рождения си ден на страницата си във фейсбук получих над 2500 съобщения от волейболните фенове. Дъщеря ми Роберта учи в София и ходи на уроци по български. Така че – не изключвам възможността един ден пак да се върна в България.

На тръгване видях една много интересна татуировка на лявата ръка на Камило Плачи – 5-те олимпийски кръга от Игрите в Пекин 2008 (като помощник треньор на Русия), 5-те олимпийски кръга от Игрите в Лондон 2012 (помощник треньор на България) и се замислих дали на оставащото място няма да се появят 5-те олимпийски кръга ог Игрите в Рио 2016 (като помощник или треньор на Катар).


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени