Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Югоизточна Европа е стратегически приоритет в декларацията на Европейския енергиен съюз

Снимка: БГНЕС

Всеки път, когато Русия и Украйна спорят, България, за съжаление, може да пострада. Това трябва да променим, каза в интервю за предаването „Събота 150“ президентът Росен Плевнелиев.

Можем да постигнем тази цел само чрез ЕК и благодарение на зараждащия се нов Европейски енергиен съюз, но зависи и от нас. Кой ни пречеше в отминалите вече седем години да си направим газовите връзки с Гърция, с Румъния и с всички останали държави, да либерализираме пазара, да дадем възможност на други доставки? Вярвам, че сме на прав път, но можем и по-ефективни да бъдем. Със сигурност и в бъдеще отново ще има конфликти. Все някой с някого ще спори, но аз съм обнадежден, защото ние успяхме да наложим, ние, България, правителството, президента, министрите с това, което успяхме да постигнем в последния месец, европейски енергийни министри в България, комисаря по енергетика в България, вицепрезидента на енергийния съюз в България, успяхме да постигнем нещо много важно. Ако погледнете внимателно в декларацията на ЕК за раждането на Европейския енергиен съюз, там Югоизточна Европа е стратегически приоритет. Там се говори за спешност на действията в Югоизточна Европа. Това означава, че ние сме защитили националния интерес. Ще очакваме през следващите месеци и години резултати, обясни президентът.

Плевнелиев посочи като най-важен приоритет в областта на енергетиката енергийната диверсификация:

Държава като България няма достатъчно ресурси, за да може да изпълни всички желания и проекти, за които си мислим. Именно заради този факт, именно поради ограничеността на бюджетите и на публичните средства, с които разполагаме за инвестиции, трябва да имаме приоритети, а най-смислените от тях трябва да дойдат първи. За мен най-смисленият приоритет в областта на енергетиката е енергийната диверсификация. По същия начин са либерализация и енергийната ефективност.

Цялото интервю с президента Росен Плевнелиев чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна