Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архитект Николай Гълъбов: България е сред държавите с най-много неразработени културни паметници

| обновено на 03.03.15 в 11:39
Снимка: БГНЕС
Архитект Николай Гълъбов сподели в предаването "Преди всички", че 3-ти март според него е следствие от Възраждането, апогей на българщината, на възродения дух, на възродената култура.

В България, на такава малка територия, има огромно разнообразие в спецификата на изграждане на къщите. Стремежът към свобода и нов дух се е отразил на архитектурата на възрожденските ни къщи. Има неосъзнат стремеж да се впишат в средата, в природата. В голяма степен възрожденските ни къщи превъзхождат съвременната ни архитектура по начина, по който са обърнати към слънцето, по начина, по който използват слънчевата светлина. Чардакът е връзката между дома и природата, обикновено вътрешния двор. Това, което ми се иска да вземем, е връзката с природата и материалите, с които са строени възрожденските ни къщи. Не е лошо да се обърнем към пасивния слънчев дизайн.

Според архитект Гълъбов България е една от държавите с най-много неразработени културни паметници.

Има остра нужда тези паметници да бъдат възстановени, да бъдат показани. Не смятам, че тези паметници не трябва въобще да бъдат пипани. Другата крайност обаче са комплекси, в които, буквално със стиропор, еднодневен материал, се възстановява миналото, което да покажем на децата си. На места трябва да се остави истинското, дори то да е само част от цялото. На Запад също се прави възстановка, но по модела, който е бил, дори и да трябва много време.

Интервюто на Таня Милушеа с архитект Николай Гълъбов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени