Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Зеленогорски: Надявам се, че ще се излезе по спокоен начин от ситуацията с оставката на Веселин Вучков

Зеленогорски: Между ГЕРБ и РБ има достатъчно високо ниво на доверие

Найден Зеленогорски

Оставката е личен акт и не мога да говоря от името на г-н Вучков. Смятаме, че екипът му положи много усилия, за да има промени в законите и то в посока, която дава по-голям шанс за по-ефективно функциониране на МВР и на всички подобни структури, каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски в интервю за предаването „Нещо повече“.

Той сподели какви са основанията на Веселин Вучков за оставката на среща на мнозинството с него: Те бяха, че има юридическо тълкувание на МС, което, според него, се разминава с гласуваното в парламента и с духа на закона. Мога да кажа, че изчистването на тези текстове и на този казус вероятно е от съществено значение за изход от тази ситуация. Честно казано аз не съм щастлив от факта, че на 110-ия ден от съществуването на правителството се стига до оставка на министър на вътрешните работи. Това е проблем и е по-добре да се търси едно мъдро решение на този проблем, отколкото да се допусне това да отключи някаква политическа криза. Искрено се надявам, че такова решение ще бъде намерено с повече мъдрост и спокойствие.

Убеден съм, че управляващото мнозинство има политическата воля за осъществяването на реформите в България, които ще доведат до по-ефективно функциониране на всички системи. Ако оставката бъде внесена в парламента - всички колеги ще я подкрепят, но все пак до момента на официалното внасяне по съответния ред в парламента и влизане в дебат по темата, на практика са възможни промени. Аз силно се надявам, че ще се излезе по един по-спокоен начин от тази ситуация, защото все пак вътрешният министър не е кой да е министър. Когато в едно правителство се заговори за оставка на министър на вътрешните работи, това наистина би могло да предизвика определен политически трус. Ние в никакъв случай не бихме искали това да се случва, защото все пак сме в началото на реформите и не бихме искали да разсейваме фокуса, каза още той.

Зеленогорски беше категоричен, че между ГЕРБ и РБ има достатъчно високо ниво на доверие: Обсъждаме всички важни теми заедно и се надяваме в рамките на управляващото мнозинство да получаваме подкрепата на колегите от ПФ и АБВ. И всъщност, когато там има разклащане, обикновено се стига до разклащане на цялата конструкция и се търсят някакви тематични мнозинства.

Зеленогорски обясни и какво е обсъждано по време на днешните консултации при президента: Темата на консултациите при президента беше свързана с това какви са необходимите реформи на България през 2015-а година и какви са необходимите ни реформи до момента, в който ние ще председателстваме ЕС. В този смисъл беше отчетено, че специално в областта на сигурността има значителен напредък с промените в Закона за МВР и идеята да бъде ефектизирана работата на МВР, на всички силови структури е от изключително значение за България и в контекста на случващото се в Украйна, и на случващото се в „Ислямска държава“, а и в контекста на проблемите, които имахме с източването на КТБ.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна