Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актьорът Георги Къркеланов: Всяка истина, оцапана с кръв, се превръща в идеология

Георги Къркеланов
Снимка: Орлин Проданов

Раждане, смърт, възкресение - това са най-важните неща в живота за актьора от Театъра на Българската армия Георги Къркеланов. Средното си образование завършва в НГДЕК "Св. Константин-Кирил Философ". През 1997-а година завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" при проф. Крикор Азарян, доц. Тодор Колев и Николай Поляков.

Къркеланов е човек, който е преминал през обучението на Богословския факултет на СУ, но посветил се на театъра, защото още в ученическите години отива в театралното студио на Бончо Урумов. И когато разбира, че проф. Крикор Азарян ще взима клас в НАТФИЗ, напуска богословието и се отдава на театъра.

Личността на проф. Азарян е на особена почит в живота и творчеството на Георги Къркеланов.

За него работата на актьора е да бъде учител. Творецът на сцената носи божественото и социалното. И това е голяма отговорност.

Към себе си и своята работа е особено критичен. Понякога краен. Научен е от своите учители проф. Крикор  Азарян и доц. Тодор Колев да пътува към ролята и по двата пътя: вътрешен и външен. Да наблюдава хората, да разчита поведението им, да запомня начините им на говорене, но и да върви по линията на мисленето. Задълбочено и последователно.

Георги Къркеланов премисля всичко. Не само в театъра, но и в живота. Има своя гражданска позиция за процесите в обществото ни и за мястото на културата ни в него. В своята последна роля в спектакъла на Театъра на армията „Стреляйте по артиста” Георги е вложил целия си досегашен житейски и театрален опит. Има желание в бъдеще да постави „Де Профундис” на Оскар Уайлд, но и нещо българско, свързано с близката до сърцето му родопска тема.

Георги Къркеланов заедно с Юлиан Периклиев и Андрей Захариев създават музикалната формация „Юлангело“. Името на формацията представлява абревиатура от малките имена на създателите. И тримата са възпитаници на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ“.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна