Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мездра се подготвят за най-мащабното си културно събитие

2
Снимка: Община Мездра

Подготовката за "Frее fest - Магията на Мездра" започна. Това е най-мащабният проект в областта на културата в община Мездра. Неговото второ издание ще включи в рамките на три дни изявите на всички самодейни колективи от региона и съседните общини, както и на поети, писатели, художници и фотографи, независимо от тяхната възраст. Фестивалът е свързан с празника на Мездра и ще започне на 4 май. Проявата ще продължи до 6 май, когато е денят на града.

Официалното му начало е свързано с посрещането на музите на изкуствата на гарата в Мездра, дефиле през града и вечерен спектакъл на Археологически комплекс "Калето". Представителен танцов ансамбъл "Мездра", Театрална формация "ТЕМП" при Младежки дом - Враца и други индивидуални изпълнители ще вземат  участие в него.

Концерти ще се състоят на три специално обособени за целта места в града. Проявите ще включват цялата палитра на танцовото и певческото изкуство - народни песни и танци, ромски песни и танци, стари градски песни, духова музика, съвременна естрадна музика и модерни танци и дефилета из града. Малките художници от града ще рисуват своите картини в СОУ "Иван Вазов", а на "Калето" ще творят всички занимаващи се с рисуване творци от общината. Конкурси за поезия, проза и фотография ще бъдат обявени за фестивала.

Грандиозен няколкочасов концерт на всички най-добре изявили се през дните на феста състави ще се състои във финалната вечер на площад "България". Победителите от обявените конкурси в предходното издание ще бъдат наградени. Огнено и лазерно шоу ще сложат край на фестивала.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна