Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евгени Федченко: Връзката между Украйна и Русия е прекъсната за много дълго време

Връзката между Украйна и Русия е прекъсната за много дълго време, каза в интервю за предаването „12+3“ киевският политолог Евгени Федченко.

Според него днес в Украйна се създава ново поколение от млади хора, които виждат проблемите и виновните за кризата в страната им: Сега виждаме, че Украйна става реално независима държава за разлика от 1991-ва година, когато тя получи формално своята независимост при разпадането на СССР. Днес независимостта на Украйна придобива все по-голямо значение и това придава съвършено нов смисъл на процесите.

За една година драстично е спаднал броят на желаещите да се изгради единна държава между Украйна и Русия и от около 60 процента - днес той варира около 5 процента. Макар да е оптимист за бъдещето на Минското мирно споразумение, Федченко смята, че Русия в дългосрочен план трябва да изпълни необходимите за това условия, свързани с извеждането на тежкото въоръжение и руските части от Източна Украйна: Путин може да направи това с едно обаждане до генералния щаб и да бъдат изтеглени военните части от там. Това ми се струва, че може да бъде реализирано по-лесно, но в същото време има неща, които по-трудно ще се направят – икономическото възстановяване на региона на Донбас, и Киев няма да се занимава с това, защото той няма никакви средства.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени