Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Петкова: Не ламтежът, а градежът е това, към което трябва да се стремим

90% от хората, които обикалят храма на Великден, не отиват в храма, за да се покаят, да се помолят, да тържествуват заедно възкресението на Христос, а повечето са млади хора, които отиват с бутилка бира в ръка и си правят един купон, обикаляйки със запалени свещи, каза поетесата Маргарита Петкова в интервю за „Хоризонт“.

Има и много хора, които отиват с отворени сърца. Значи трябва да „изгоним търговците от храма“. Приемете го не само като метафора, а и като нещо, което, ако ние не го направим, няма кой да дойде, добави тя.

Спасението няма как да бъде извън нас. Ако не потърсим спасението вътре в себе си, своите вътрешни сили, възпитанието си, устоите си, моралните си ценности, няма как да бъдем спасени. Господ дава, но в кошара не вкарва, напомни тя.

Поетесата добави още: Ценностите, които се дават в най-ранна възраст са човек да бъде почетен, честен, да отстоява позициите си. Не ламтежът, а градежът е това, към което трябва да се стремим. Това се дава от семейството, училището, от обкръжаваща ни среда и от хората, които ръководят тази държава. Сега нашите ценности са „размити помежду търговците от храма“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени