Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският президент поиска оставката на премиера Понта заради разследването за корупция

| обновено на 05.06.15 в 13:40
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Румънският президент Клаус Йоханис поиска премиера Виктор Понта да подаде оставка, след като специализираната прокуратура за борба с корупцията в Румъния започна криминално разследване срещу него, съобщи Ройтерс.

По мое мнение, е невъзможна ситуация за Румъния премиер да бъде обвинен в престъпления. От друга страна, за Румъния, най-лошото нещо, което може да се случи сега, е политическа криза. Като се има предвид всичко това, аз искам оставката на премиера Виктор Понта.

Според властите Понта е заподозрян  в престъпления – като фалшификации, пране на пари, конфликт на интереси и избягване на данъци по времето, когато е работил като адвокат през 2007 година. Случаят е свързан с друго дело за корупция срещу политическия съюзник на Понта Дан Сова.

Прокуратурата ще внесе официално искането за разследване в парламента, за да бъде снет имунитетът на премиера. На излизане от сградата на специализираната прокуратура Понта заяви, че е невинен и коментира, че обвиненията са на политическа основа:

Дойдох в прокуратурата като всеки нормален човек. Няма какво да декларирам, не съм дошъл да правя политика, политическите въпроси се решават в парламента.

По-късно в профила си в социалната мрежа Фейсбук Понта заяви, че може да бъде освободен само от парламента:

Аз бях назначен от румънския парламент и само парламентът може да ме уволни! Вярвам, че зачитането на конституционните принципи е от съществено значение за нашето общество и не мога да приема, че един прокурор е над парламента, правителството и гражданите на тази страна! Това би означавало диктатура и вярвам, че 25 години след 1989-а ще бъде голяма грешка за всички нас, написа Понта в профила си във Фейсбук.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна