Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Мирчев: Политическата и икономическата система произвежда от ромите примитивни гета-общности

Доц. Христова: Ескалацията на междуетническото напрежение се очакваше заради липсата на интеграция на ромите през последните 25 години

Снимка: БГНЕС

20 години политическата и икономическата система произвежда от ромите примитивни гета-общности. Вероятно около 65% от това малцинство са тотално неграмотни хора. Организираното купуване на гласове започна през 1999 година от тогавашното СДС. Това каза пред "Хоризонт“ в предаването "12+3“ социологът проф. Михаил Мирчев във връзка с етническото напрежение в региони и квартали със смесено ромско и българско население:

Всичко е закономерно. При предишната социална система тоталната неграмотност беше паднала от 66% до 30%. След това само за 10-ина години през 90-те години голяма част от тях се върнаха към модела на тотална неграмотност, което значи асоциалност. Вероятно, отново, около 65% от това малцинство са тотално неграмотни хора. Това означава – обречени на безработица. Ако работят някъде, те работят "на черно", при много мизерни възнаграждения и липса на цивилизован поминък. Криминализира се това общество и се появяват някакви тартори, на които всички останали са им роби.

Според него "примитивизирането" тече като социално инженерство повече от 20 години и това е изгодно за политическите партии:

Икономиката беше деиндустриализирана и ромите, които работеха във фабрики и се стремяха към средно образование, изгубиха своя статус. Изгодно е на хората, които смачкаха българската икономика. Изгодно е на политическите партии, които нямат достатъчна електорална сила, и те започнаха все повече да разчитат на т. нар. "стадни избиратели“. Това са ромският тартор и водените от него 20 или 200 човека, за които той получава пари. Това го започна през 1999 година тогавашното СДС. Те започнаха организирано да разработват тази система, включително циганските гета да бъдат подкупвани и подкарвани като стада. След това тази система беше разработена от интелигентната партия НДСВ. През 2005 година те удвоиха своя изборен резултат спрямо стартовия си такъв. Как става това? След това дойдоха ГЕРБ – системата Цветан Цветанов. И през цялото време, след 2001 година – ДПС. Няма нито една партия, която да е чиста.

Според проф. Мирчев местните администрации и кметовете по райони трябва да работят в посока на гражданската регистрация. Необходимо е да се знае кой къде живее и пребивава ли там в незаконна постройка.

Ескалацията на междуетническото напрежение се е очаквало, защото през целия "преход“ не са се взели никакви мерки за интеграция на ромския етнос, каза доц. Антоанета Христова от БАН: 

В момента говорим много повече за резултата, отколкото за причините, което ни подвежда. Коментарът е насочен към политическата употреба на конфликта, а резултатът е заради дългогодишна липса на интеграция на ромите, неспазване на закона, липса на активност от страна на институциите. В крайна сметка, натрупаното напрежение се фокусира в думите липса на справедливост – и по отношение на ромите, и по отношение на българите.

Според нея това, което трябва да се направи спешно, е МВР да влезе в действие.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна