Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен ден за борба с хепатит

Тази вечер в Южния парк в София известни български изпълнители ще участват в концерт по повод Световния ден за борба с хепатит. Предвидено е безплатно изследване за хепатит В и хепатит С.

Силвана Лесидренска
, председател на сдружението "Хепактив", съобщи в предаването "Преди всички", че България попада в страните, в които разпространението на тази болест е на средно равнище, което означава, че около 500 хиляди българи страдат от двата вида инфекция, а 800 души умират всяка година заради забавено лечение или късна диагностика.

Хората, които работят с кръв, които са имали операции и кръвопреливане, които ходят често на маникюр, педикюр, имат пиърсинг и татуировки. Това са хора, които трябва да се изследват по-често, тъй като нито хепатит В, нито хепатит С имат някакви странични ефекти. Човек може да живее с тази инфекция 20-30 години и да не разбере. За това заболяване като цяло не се говори въобще, камо ли за усложненията, които произтичат от него. Хората мислят, че от хепатит се разболяват само определени рискови групи, което не е така. Това е доста разпространено заболяване. Изследването се прави от всяка една лаборатория. Човек в рамките на 30 лева може да се провери за хепатит В и С. Изследванията са стандартни, с кръв. Резултатът отнема един ден. На всеки две години или на три години човек може да се изследва, а да не забравяме, че за хепатит В съществува и ваксина, така че, ако човек няма поставена ваксина, може да си я постави и да бъде спокоен. 

Цялото интервю на Веселина Миланова със Силвана Лесидренска може да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени