Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът "Пътят на новото начало" дава шанс за реализация на лишени от свобода

Снимка: БГНЕС

"Пътят на новото начало" е проект на фондация "Мисия Спасение", който започна своята реализация в Софийския централен затвор и е финансиран с помощта на Норвежкия финансов механизъм.

Близо 35 лишени от свобода ще преминат през обучителен семинар и курсове, за да придобият умения за разрешаване на конфликти и справяне със стреса. Целта е освободени след това от затвора, те да могат да се справят сами в живота, за да не попадат отново зад решетките.

В интервю за предаването ”Хоризонт до обед“ Иводор Ковачев, ръководител на проекта, поясни:

Проектът "Пътят на новото начало" е едно естествено продължение на нашата работа и тук са и някои момчета, които са изключително важни, защото ние работим с тях от доста време. Срещаме се в различни срещи - лидерски курсове, предприемачество и управление на лични финанси, изкуство и култура.

Това, което мен истински ме удовлетворява е именно присъствието на хора като тях и ме вдъхновява аз да продължа. Вярваме в новото начало и че на територията на Софийския централен затвор се случва нещо позитивно, допълни Ковачев и поясни, че работата с лишените от свобода продължава и извън пределите на затворническата институция.

Валентина Караганова, която е началник отдел “Социални дейности и възпитателна работа с правонарушителите” към Софийския централен затвор, допълни, че всеки има право на нов шанс и заради това обществото трябва да бъде толерантно.

Историята на хора, които излежават присъди в Софийския централен затвор и са част от програмата, чуйте в репортажа на Евелина Стоянова в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна