Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Славов: Искането към КС беше опит да се забави конституционният законодателен процес

Снимка: БГНЕС

КС този път наистина постъпи благоразумно, употребявайки своите правомощия в посока на това да гарантира конституционната сигурност и да не навлезе в политическата целесъобразност.

Това каза за предаването “Хоризонт за вас“ доктор Атанас Славов, преподавател по Конституционно право, по повод решението на Конституционния съд (КС) от четвъртък:

Искането, отправено към КС за произнасяне, беше един от опитите да се забави конституционният законодателен процес.

Това определение на КС е оправдано от гледна  точка на конституционната доктрина и неговата предишна практика, подчерта още преподавателят по Конституционно право.

По повод становището по казуса на Венецианската комисия, която ще се произнесе в началото на октомври, Славов обясни:

Венецианската комисия ще се произнесе много скоро и становището й като цяло ще бъде в подкрепа на предлаганите промени. Препоръките, които тя е отправила до този момент към България, не са се променили.

Доктор Атанас Славов допълни, че очаква една от препоръките, заложени в становището на Комисията, да бъде насочена към парламентарната квота, която да се избира с мнозинство от 2/3:

От тази гледна точна е напълно възможно да очакваме група от народни представители да направят между първо и второ гласуване едно такова предложение, защото това не е просто процедурен въпрос – това е важен въпрос. Не може което и да е управляващо мнозинство да доминира в парламентарната квота на Висшия съдебен съвет, както е било до този момент.

Според Славов, ще има опит за засилване на предложенията за промени в Конституцията, а не олекотяване, което означава, че няма да се увенчае с успех този опит.

Сигурно ще има и опити в обратна посока, каквито заявки вече дават политическите сили, специално по отношение на квотите в прокурорската колегия. Но независимостта по отношение на прокурорите като принцип е по-различен от независимостта по отношение на съдиите, защото прокуратурата съсредоточава концентрирана репресивна власт. Принципите на отчетност на прокуратурата трябва да са много по-високи, отколкото за съда, който е независим арбитър, допълни още той.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна