Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горанов се отказа от данъка от 2% за общините

Министърът на финансите обаче не се отказва от намерението прагът за кешовите разплащания да падне на 5 хил. лева

| обновено на 29.09.15 в 18:28
Владислав Горанов
Снимка: БГНЕС

Финансовото министерство се отказа от идеята общините да облагат допълнително гражданите. В началото на заседанието на Тристранния съвет финансовият министър Владислав Горанов обяви, че дебатът по допълнителния данък върху доходите до 2% вече е несъстоятелен:

Начинът, по който се проведе дебатът и масовото становище, че не се приема като мярка, независимо че съм готов да водя дебат дали има икономическа рационалност в това, ме въздържа да правя такова предложение към правителството. В този смисъл правителството няма да предлага такова решение.

Държавата ще наложи праг за възстановяването на данък добавена стойност за недвижими имоти и автомобили, ползвани от бизнеса. По този начин ще се избегне практиката скъпи активи като луксозни имоти или автомобили да се използват изцяло за лични нужди, въпреки че са купени от името на компании. Все още се обмисля върху каква част от стойността на покупката ще може да се връща данъчният кредит.

Тази промяна в първоначалното предложение на финансовото министерство обяви директорът по данъчна политика Людмила Петкова. Първоначалният вариант беше фирмите да доказват, че всеки актив над 700 лева се използва само за бизнес, което засягаше огромна част от техниката – например лаптопи и мобилни телефони:

Давам пример, за да е ясно, един хотел, ползват се две или три стаи за лични нужди от собственика. Методиката е площа на тези стаи, които се ползват за лични нужди, отнесено към общата площ на хотела, съответно в това съотношение се ползва данъчен кредит, примерно 95% за независима икономическа дейност и съответно 5% за лични нужди.

При автомобилите ще се гледа километражът, но все още не е определен праг, каза министърът на финансите Владислав Горанов:

Спираме "надлъгването" дали един петместен джип се използва за целите на икономическата дейност от съответния оператор или за лични цели. Сами разбирате, че при около 252 работни дни в годината остатъкът до календарния брой дни в годината е време, в което много от собствениците на бизнеси могат да се изкушат да използват активите за собствени цели.

Казусът ще възниква за имущество над 35 000 или 50 000 лева, каза Горанов. В момента щетите в хазната са десетки милиони:

Може би 95% от новите автомобили, които се движат на територията на Република България, са собственост на юридически лица, не толкова на физически. Не е тайна, че по този начин се избягва един голям полагащ се по принцип на бюджета приход.

Въпреки че направи промени в част от предложенията си, срещу които имаше остра реакция, финансовото министерство ще настоява прагът на кешовите разплащания да падне до 5000 лева. В момента той е 15 000 лева, а бизнесът иска по-плавно намаление. Аз продължавам да не намирам аргумент да толерираме движението на огромни парични обеми в брой, заяви Горанов.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал контрира министърът:

Това не ограничава сивия сектор, а ограничава изрядните. Тези, които плащат в брой и неосчетоводяват, за тях няма значение какъв е прагът. Ние също мислим, че трябва да се върви към ограничаване на разплащанията в брой, но е разумно да се направи стъпка по стъпка. 

Горанов обеща преди правителството да приеме промяната идната сряда да има повече ясното какъв процент от ползването няма да попада в режима на връщане на ДДС.

От бизнеса недоволстваха, че няма движение по новата схема заплащане на данък смет. Общините обаче няма да начисляват такса смет на молитвените домове и манастири, собственост на регистрираните у нас вероизповедания, ако имотите не се използват за стопанска дейност. От синдикатите пък са недоволни, че не се предлага необлагаем минимум догодина и преференция за семействата с деца.

Ако собственици на имоти санират жилищата си със собствени средства, те също ще ползват намален процент на данък сгради. Това няма да  важи за санирани имоти по Националната програма за енергийна ефективност.

Репотажа чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени