Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ иска прокуратурата да разследва кой стои зад информацията за опасна ваксина срещу хепатит Б

| обновено на 22.10.15 в 12:10
Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването (МЗ) ще сигнализира прокуратурата, за да се разследва кой стои зад черната кампания, че опасна за здравето ваксина срещу хепатит Б се поставя на новородените у нас.

МЗ обяви днес нова тръжна процедура за осигуряване на ваксините от задължителния имунизационен календар. Ако фирмите отново не се явят на търга, ведомството ще договаря количества на междудържавно ниво с Турция.

Министърът на здравеопазването Петър Москов заяви на извънредна пресконференция, че сезира прокуратурата, защото тиражираните информации вече са заплаха за националната сигурност.

В български медии се появиха и се тиражираха съобщения, които накараха десетки майки вчера да се обаждат в министерството, за да питат: Вярно ли е? Ваксината, която се прави… внос от Турция, …има опасност от нея, ... има някакъв проблем с нея... Това нещо ние третираме като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност. Ако вследствие на такава грозна лобистка кампания в българските родители последват съмнения дали да ваксинират децата си, последствията върху нашите деца могат да бъдат пагубни. Никога не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар. 

Бебетата у нас се ваксинират не с дарената от Турция ваксина за хепатит Б, а с одобрена от Европейския съюз (ЕС) френска ваксина: 

За хепатит Б в България има рамково споразумение от 11 май 2015 година за доставка на педиатрична ваксина срещу хепатит Б, търговско наименование на "Енерджикс" Б, до 80 хиляди дози. Това е ваксината, с която България разполага с достатъчно количество за пълния имунизационен календар на децата. Ваксината, която се използва в цяла Европа. Ако някоя майка има съмнение, породено от тази гнусна кампания, затова какви ваксини се слагат на децата, вижте как изглежда това.

Светлин Спиров, главен секретар на ИАЛ, обясни, че пазената на склад турска ваксина срещу хепатит Б, макар и не разрешена у нас, не е опасна. Съдържанието на така тиражираната съставка тиомерсал или живак, според справка на Световната здравна организация (СЗО) е в допустими количества - във ваксината се използва етилов живак, а не метилов живак. Етиловият живак е 0,0109 % във всеки флакон и не се натрупва в организма. В самия ЕС този етилов живак е разрешен до 2 микрограма и ваксини срещу хепатит Б се поставят на бебета над 6 месеца:

Тази ваксина е разрешена за ползване в България от февруари 2007 г. Всички ние сме иминузирани с нея. Съдържа консервант, който Европейската комисия не препоръчват. Но напълно отговаря на изискванията на СЗО. 

Този тип живак - етилов е най-добрият стабилизатор, за да не прораснат микроорганизми и гъбички във ваксините, обясниха за "Хоризонт" водещи имунолози, епидемолози и инфекционисти. Освен това живакът е опасен само инхалаторно, а не като поставен стабилизатор за ваксините.

Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна