Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още тази вечер СГС заседава по жалбите за ареста на Сидеров и Чуколов

Лидерът на "Атака": Диктатурата на Борисов и Цацаров ще падне съвсем скоро

| обновено на 17.11.15 в 23:20
7
Снимка: БГНЕС

Възможно е още до края на деня или в ранните часове на следващия да стане ясно дали депутатите от "Атака" Волен Сидеров и Десилав Чуколов ще останат за постоянно в ареста. Софийският градски съд насрочи заседание по мерките за неотклонение на двамата за 22.30 часа, което по-късно беше отложено с час и половина.

Още по обяд, когато Волен Сидеров обяви, че започва да гладува, адвокатът му и депутат от “Атака” Явор Нотев обясни, че арестът е незаконен, защото е въз основа на прокурорско постановление, което по обем и цитирани в него факти надхвърля обема на искането, което главният прокурор отправи и парламентът разреши задържането под стража на Сидеров и Чуколов.

Нотев каза още, че всяко прокурорско постановление подлежи на съдебен контрол и макар че тези за задържането под стража много по-рядко се атакуват, имало практика съдът да се произнася при тези жалби. В случая прецедент изглежда скоростта, с която се събира Софийският градски съд - буквално часове след жалбите на защитниците на Сидеров и Чуколов. Сега със системата за случайно разпределение на делата ще се определи кой от тримата дежурни съдии ще гледа делото, след което Волен Сидеров и Десислав Чуколов ще трябва да бъдат докарани от ареста, за да изслушат решението на съда.


Диктатурата на Борисов и Цацаров ще падне съвсем скоро. Тя ще падне и от този ден нататък, защото вече преляха чашата и под натиска на външни фактори, защото съвсем скоро ще има геополитически земетръс и те ще загубят властта. Тогава ще дойде денят на възмездието.
Това каза Волен Сидеров малко преди да му сложат белезниците. Лидерът на "Атака" и неговият съпартиец Десислав Чуколов са в ареста на Националната следствена служба за 72 часа заради нахлуването им в НАТФИЗ на 23 октомври. В знак на протест двамата обявиха гладна стачка. 

Днес е 17-и. На същата дата преди два месеца се роди нашият син Волен. И те са избрали тази дата, тези нечестивци, за да ме вкарат в ареста. Това ще им се върне, защото Бог вижда всичко
, каза още Волен Сидеров. 

Симпатизантите на партия "Атака", които още сутринта се събраха пред столичното следствие, посрещнаха новината с викове "Оставка" и революционни песни. Заради присъствието на националистите имаше засилено полицейско присъствие, благодарение на което цялата процедура по задържането на двамата депутати мина без инциденти, включително и извеждането им с кола на Съдебна охрана по черен околен път. 

Двама от депутатите на “Атака“ се опитаха да спрат с телата си колата, но бяха отстранени. 

Сидеров и съпартийците му поискаха оставките на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов.

В очакването на решението на Софийски градски съд Деница Гаджева предупреди,  че се страхува за живота на Сидеров и Чуколов.

Премиерът Бойко Борисов изрази личното си мнение като бивш полицай или че задържането под стража трябва да става тогава, когато има опасност да бъдат укрити веществени доказателства или да се укрие извършителят. В този случай, според мен, тези две хипотези несъществуват, допълни Борисов.

По-рано през деня Волен Сидеров и Десислав Чуколов обявиха гладна стачка, тъй като те и адвокатите им смятат, че това е незаконно задържане, защото обемът на обвиненията срещу двамата е в пъти по-голям, според тях, от това, което е описано в искането, с което Народното събрание реши да бъдат задържани двамата. Явор Нотев подчерта, че това обжалване на постановлението, не се иска, за да се съберат доказателства Сидеров да съди България в Страсбург заради нарушени права.

Какво обясни Явор Нотев чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна