Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Муравей Радев: Подходът със заемите не е добър

Когато увеличаваш данъците, обикновено събираш по-малко пари

Снимка: БГНЕС

Подходът със заемите не е добър и трябва да се запитаме, като общество, какво искаме да правим занапред: дали ще "надуваме" разходите и ще харчим повече, отколкото изкарваме всяка година, или ще направим необходимите реформи и ще харчим толкова, колкото изкарваме – коментира в предаването "12+3" бившият финансов министър Муравей Радев. Според него раздутите и нереформирани бюджетни системи ни вкарват в омагьосан кръг с постоянното им захранване.
 

Първото четене на държавния бюджет за 2016 година премина вяло, а това всъщност е политическото четене, с основните аргументи "за" и "против", отчасти и заради слабата опозиция, която се плъзга по видим популизъм, за който е абонирана, отбеляза още Муравей Радев.

Според Радев в тригодишната прогноза са "напипани" нещата, които трябва да бъдат направени за постепенното намаляване на бюджетния дефицит до процент, процент и половина, което той определи като поносимо, защото не ни води към дългова спирала. Муравей Радев изрази одобрението си, че догодина ниските преки данъци ще бъдат запазени и няма да се увеличават:

Трябва да е ясно, че когато увеличаваш данъците, обикновено събираш по-малко пари.

Догодина държавният дълг като маса ще достигне 26 млрд. и половина, т.е. 30% от БВП, което като размер все още не е опасно в европейски план, отбеляза Радев.

Още за позицията на бившия финансов министър по бюджет 2016 – в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени