Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да подпише и ратифицира Истанбулската конвенция

БНР Новини
Франческа Кастильони, Франческа Кунтери, Анелия Торошанова, Силвия Белони, Весела Благоева, Елка Пороминска и Мария Ганчева (отляво надясно)
Снимка: Боби Костадинов

На 26 и 27 ноември в Представителството на Европейската комисия в България се състоя Международна конференция „Институциите, медиите и обществеността заедно срещу насилието върху жени“. Събитието е организирано от Асоциацията за жените адвокати и Софийската адвокатска колегия, с подкрепата на Висшия адвокатски съвет, в партньорство с Международната федерация на жените с юридически професии, Италианската асоциация на жените - юристи, Съдът в град Милано, Миланската адвокатска колегия, Сдружение на турските и българските жени за приятелство. А поводът е 25 ноември – ден, обявен от ООН за Международен ден за елиминиране насилието над жени и в подкрепа на „Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (т.н. Истанбулска конвенция).
За целите на този международен форум и дискусията за възможностите за опитмизиране на механизмите за защита и превенция срещу насилието над жени, за европейското законодателство и законодателството на България срещу, насилието над жени, както и за равнопоставеността на половете – гарант за превенцията на проблема ще чуете от разговора с гостите в студиото: адв. Силвия Белони, член на адвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените-юристи в Италия (секция Милано); Франческа Кунтери, вицепрезидент на Комитета по равнопоставеност на половете към Адвокатската колегия в Милано, секретар на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Мария Ганчева, член на САК, член на миланската адвокатска колегия; адв. Франческа Кастильони, член на Дисциплинарния съд към Аднвокатската колегия в Милано, член на Асоциацията на жените юристи в Италия (секция Милано); адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, член на УС на Софийския адвокатски съвет.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени