Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ели Хауърд: Срещу ИД Лондон може да помогне най-вече чрез разузнавателна дейност

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Очаквано беше решението на британския парламент за включването на страната в коалицията срещу “Ислямска държава“ и нанасянето на въздушни удари срещу джихадистите. Лондон обаче може да помогне най-вече чрез разузнавателна дейност. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Събота 150“ журналистът от Великобритания Ели Хауърд:


Дейвид Камерън беше сигурен, че ще получи мнозинство при гласуването. Коментарите тук са, че след нападенията в Париж гласуването беше неизбежно. 29% от лейбъристите – опозиционната партия, гласуваха в подкрепа на правителството. Това е нещо нечувано. Той спечели с мнозинство от 397 на 222-ма.

Тези въздушни удари едва ли ще бъдат единственото, което Великобритания ще прави. Това, което е много по-важно, са разузнавателните способности на страната. Коментарите на съюзниците са, че тези нападения с изтребителите и бомбардировачите няма да доведат до някаква съществена промяна на военните действия. Това, с което Великобритания би могла да помогне и особено на Франция, са разузнавателните данни, които получава за действията на ислямистите. Само през последната година във Великобритания са предотвратени 7 заговора. Установени са връзки между водача на заговора в Париж с Великобритания. Не е ясно какви са били те, може да са били само по социалните медии, но са установени такива връзки.

Според нея Лондон не може да остане встрани от това, което правят нейните съюзници. Основното, към което страната се стреми, е да се постигне мир в Сирия и преговори за преходно правителство там, смята Ели Хауърд.

Интервюто чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна