Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анализатори не очакват реален ефект от приетите промени в Конституцията

Снимка: БГНЕС
Анализатори не очакват реален обществен и политически ефект от приетите в Народното събрание промени в текстове от Конституцията. Те не очакват нито оставки, нито скорошни смени на министри от правителството.

Доц. Антоанета Христова, политически психолог в БАН, припомни, че незадоволителното представяне на Реформаторския блок на местните избори прави моментния им образ размит. Тя не очаква министърът на образованието Тодор Танев да си подаде оставката. Според нея задачата на премиера е да запази присъствието си в център-дясно, поглъщайки частично харизматичната дясна идентификация на Реформаторския блок.

Това, което се гласува днес, има няколко аспекта. Първият е кой внася предложенията и какъв е стилът му на внасяне... Всички сме съгласни с това, че парциални промени не могат да донесат промяна... В никакъв случай не трябва да забравяме, че идеята за промяна идва от Реформаторския блок. Още с неговото създаване се знае, че РБ избра постепенното развитие. До този момент виждаме, че, избирайки този стил, културата на коалицията води до много високи нива на напрежение. Това, което те искат, основното послание, с което тръгнаха, беше да хванат най-горещия картоф, на съдебната власт, и така да докажат решителност по посока реформи. Те обаче избраха начин да го постигнат, който предопределя неуспех. Нашата система, нашата България не премина през катарзиса да осъзнае необходимостта от промяна. Статуквото в България е войнствено, то е навсякъде. Ако говорим за промени, ние трябва категорично да направим огромни промени в Конституцията. Защото се иска промяна в духа на основни пасажи в Конституцията. Ако ме питате, даже основната форма на управление трябва да променим! Трябва да мислим дори за промени на първични неща в тази Конституция! Премиерът Борисов трябва да изглежда като добрият голям брат на Реформаторския блок, който не е груб, който ги разбира и ги обгръща и умиротворява. Той може да се освободи от министри, които се свързват с РБ, когато тези министри станат напълно нетърпими според общественото мнение. Борисов разбира, че още е рано за това и не е сигурен кога ще го направи.

СнимкаСтрахил Делийски, политолог, преподавател в Софийския университет, коментира, че аргументите на вносителите на промените в основния ни закон с поведението и заявленията си имат претенция че едва ли не от тях зависи доброто на страната.

Днешните решения щяха да имат някакво значение за българския политически процес,ако живеехме в система на модерна реално функционираща демокрация. Има вяра, но няма доверие. По-скоро сме в политически режим, който е по-близък до традиционните общества. Управляващата коалиция навлиза във втора фаза от собственото си съществуване. Основната цел в първата фаза беше да се покаже, че някакво управление все пак има и то е стабилно. Във втората фаза взаимоотношенията сред управляващите започват да се преразглеждат... Вероятно е да има опит управлението да бъде освежено с нови лица, които да отговорят на тази необходимост от напасване на коалицията. Процесите в тази фаза няма да се отразят на целостта на коалицията, по-скоро на вътрешните баланси и взаимоотношения. Може би една трета фаза, която предстои, ще бъде свързана с преосмисляне на самия формат.

Цялото интервю на Петър Волгин с доц. Антоанета Христова и със Страхил Делийски можете да чуете в звуковия файл.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени