Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любен Панов: Дискусията за НПО с нестопанска цел е своеобразен тест за политиците

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите организира обществено обсъждане на промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел преди второто четене на текстовете. В предаването на "Хоризонт" "Преди всички" Любен Панов, директор на Българския център за нестопанско право, очерта трите основни дискусионни теми, като подчерта, че засега само тази за регистрацията на гражданските организации е получила формалното одобрение на депутатите, по думите му няма силни противници и е била гласувана на първо четене.

Промяната предвижда прехвърлянето на регистрациите от съда в Агенцията по вписванията, като това ще бъде извършвано от самите организации. Така според Панов ще се получи по-актуален списък на активните организации, а в Агенцията по вписванията вече ще има публично достъпна база данни на всички организации, което ще подпомогне прозрачността.

Любен Панов нарече днешната дискусия своеобразен тест, който ще покаже дали неформалната подкрепа за другите две предложения ще се оформи в реална заявка те да бъдат подкрепени.

Неправителственият сектор настоява за създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към Министерския съвет, който да играе ролята на платформа за обсъждане на политиките от гражданските организации. Идеята на този съвет е не да замести вече съществуващи структури, а да даде нов канал за комуникация между НПО, които не са работодателски и синдикални и не са национално представени организации като тази на хората с увреждания, поясни Панов.

Другият важен въпрос е създаването на Фонд за финансирането на граждански инициативи на конкурсен принцип, тъй като много от държавните политики, в които държавата инвестира значителни ресурси, са били измислени и изпробвани от НПО сектора, подчертават от Центъра за нестопанско право. Един такъв фонд би служил като банка за идеи, които държавата впоследствие да прилага. Става дума за около 1 милион лева, уточни Любен Панов.

Цялото интервю на Силвия Великова с Любен Панов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна