Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаите в Пловдив и тази вечер излязоха на протест срещу готвените промени в Закона за МВР

Снимка: БГНЕС

И тази вечер полицаите в Пловдив излязоха на протест срещу готвените промени в Закона за МВР.

За разлика от понеделник, когато след 18 часа цивилни полицаи със светлоотразителни жилетки раздаваха листовки с описание защо предлаганите от правителството промени не могат да се нарекат реформана на шофьорите, чакащи на едно от най-оживените кръстовища в града, тази вечер служителите на МВР изразяват недоволството си от промените със шествие по централната пешеходна улица.

Към тях се присъедини и Иван Петров, председател на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите в България, който работи в Пловдивския затвор и който подчерта, че колегите му също са все по-демотивирани:
Първата-втората година един служител не знае къде се намира все още, а за да стане професионалист му трябват минимум четири-пет години. И изведнъж при цялата тази несигурност и всички тези орязвания по-младите напускат - в затвора от десет новоназначени седем напуснаха. А условията са нечовешки и унизителни, както ги определят от международни и наши организации.


Омбудсманът знае, че в момента има предписания по този повод за местата за лишаване от свобода, а знаете какво се случи преди няколко дни в Бургас - всеки един изкукал престъпник може да реши да те убие. И защо? За пет дни отпуска?, 
допълни Петров.

Протестиращите подчертаха още, че са разочаровани от днешното представяне на законодателните промени от министър Румяна Бъчварова, за което са се информирали от медиите. В крайна сметка готвената реформа ще се случи на наш гръб, заявиха те, като бяха категорични, че няма да отстъпят от искането си да не им се отнемат социалните придобивки.

Участниците в шествието, тръгнало от дирекцията на МВР в Пловдив, вече стигнаха до крайната си точка на централния площад, където все още продължават да разговарят спокойно.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени