Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Захариев: Жалбата на генералния директор на БНР е абсолютно основателна

3
Снимка: БГНЕС

В последната година около СЕМ беше създадена изкуствена криза - първо беше обявен за ненужен регулатор, след това се стигна дотам парламентът почти да не гласува бюджета на този орган, бяха отправени различни обвинения, че не си върши работата, беше търсена отговорност за неща, за които той практически не отговаря и т.н.

Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ доц. Орлин Спасов от Фондация „Медийна демокрация“. Според него има опасност СЕМ да бъде използван в бъдеше като нов ход за контрол върху електронните медии и най-вече за контрол върху обществените медии. 

Напоследък се формира една нагласа, която е доста популистка и бих дори я нарекъл "полуавторитарна", която е свързана с очакването за доста по-твърди действия от страна на медийния регулатор. Тази твърдост,  през легитимирането на такава твърда регулация, може и да усили проникването на политическо влияние в обществените медии. Всъщност, за мен поне като експерт, това ще бъде основния тест-  дали то ще се случи или няма да се случи

Второто нещо, което е изключително важно - Всички тези промени, които очакваме в СЕМ ще бъдат само козметични, ако не ги свържем и с промяната в Закона за радио и телевизия.  В сегашния Закон дори не се употребява термина „език на омразата“. Как тогава очакваме добра регулация в тази посока, коментира Спасов.

Мартин Захариев – съветник на Медийната Комисия в НС, коментира в предаването, че органът СЕМ е легитимен, но, в настоящия му състав „има затруднения да провежда легитимни процедури“ и допълни:

Жалбата на генералния директор на БНР, подадена през СЕМ, е абсолютно основателна, тъй като чл.20 на  Закона за радиото и телевизията казва, че колективният орган се състои от петима членове и той взима решения с обикновено мнозинство, повтарям, от всички членове! От всички членове!! Отсъствието на доцент Лозанов от 01.04. е основателно препятствие за провеждането на този конкурс за генерален директор на БНР. Смятам че Върховният административен съд ще отсъди в негова полза.

Има и други основания, които могат да бъдат оспорени, коментира Захариев. Едно от тях е изискването за управленски стаж.  Липсва достатъчно прозрачност и в самата процедура, допълни той. Жалбата на генералния директор на БНР е абсолютно основателна, а процедурата е уязвима. Ако конкурсът се проведе според нея, всеки от загубилите би могъл да обжалва решението в съда, допълни експертът.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна