Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Кирилов: Опцията "Не гласувам за никого" няма да повлияе на 4-процентната бариера

Д. Делчев: Със заличаването на район "Чужбина" НС даде изключително лош сигнал извън страната

Данаил Кирилов
Снимка: БГНЕС

Има връзка между активната регистрация и пасивната дерегистрация. Смятаме, че по този начин омекотихме санкционния елемент в задължителното гласуване. Тоест приехме нещо като компилация на вариантите на Патриотичния фронт с вариантите на колегите от Реформаторския блок. Задължителното гласуване беше основна теза и политически принцип на колегите от Патриотичния фронт и те твърдо и категорично седят зад това. Това каза пред “Хоризонт“ в предаването “Неделя 150“ председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ по повод приетите промени в Изборния кодекс.

Опитваме да се поддържаме линията на консенсус, опитваме се да съединим крайно противоречащи се тези и послания. За съжаление всеки елемент на недоволство се интерпретира максимално манипулативно и неправилно.

В същината на аргументацията за промяна на формиране на секциите в чужбина беше поетият ангажимент, зад които смятам, че седим повече от 3 политически сили в коалиционния формат, за максимално бързо прилагане на електронното дистанционно гласуване.

Димитър Делчев от Реформаторския блок заяви:Димитър Делчев

Основното ни притеснение е, че Реформаторският блок влязохме в предложението и дебата за Изборния кодекс с една едничка идея – да направим Изборния кодекс на Мая Манолова много по-добър, като по някакъв начин осигурим включване на повече хора в изборния процес, тоест да повишим избирателната активност чрез стимулиране на хората на първо място и на второ място – да направим така, че част от манипулациите в Изборния кодекс да престанат на следващите избори.

Според Делчев със заличаването на район "Чужбина" Народното събрание (НС) даде изключително лош сигнал извън страната:

Можехме по един елегантен начин да решим проблема, така че да изключим поне държавите от Европейския съюз, където българите постоянно пътуват, така че поне тези хора да могат да гласуват до секции, които са близко до домовете им.

Филип ПоповФилип Попов от Българската Социалистическа партия (БСП) добави:

Ние имахме нашата позиция още с разглеждането на текстовете за Изборния кодекс и бяхме против задължителното гласуване, защото нашата теза е, че проблем на политическите субекти е да накарат хората да отидат и да ги подкрепят. Не можеш насила да накараш някого да те заобича. Няма как по този начин политическата система и демокрация да върви напред.

По повод квадратчето в бюлетината "Не подкрепям никого", Данаил Кирилов заяви:

Квадратчето и позицията "Не гласувам за никого", "Не подкрепям никого" или "Гласувам задължително", присъства във всички изследвания, когато иде реч за задължителност, за да предостави възможност на избирателя да се дистанцира от политическите субекти, които се състезават, и да каже – аз съм задължен.

На лице е съгласие това квадратче по никакъв начин да не повлияе на 4-процентната бариера. Гласът се брои като действителен и той си е действителен, защото избирателят е отишъл в изборното помещение и е изразил валидно воля.

Кирилов уточни също, че гласът от квадратчето не води до никакви субсидии.

Въвеждането на електронно дистанционно гласуване не дава никаква гаранция за тайната на вота и за това, че до избирателят няма да седи някой, който да упражни репресия върху неговата свободна воля, каза още той.

Целия разговор чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени