Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешко художествено стъкло - „Без граници”

БНР Новини

Всъщност определението - уникална - за изложбата в Националната художествена галерия - Двореца, не е пресилено. Там се показва една подбрана колекция от произведения от музея за стъкло и бижутерия в Яблонец над Нисоу. Проектът „Без граници” е посветен на същността на този многообразен чешки творчески подход към стъклото, който се определя в световен мащаб като чешката стъкларска школа.

Основоположниците на чешкото интериорно стъкло Станислав Либенски (твори заедно с Ярослава Брихтова), Рене Роубичек и Владимир Копецки не избират творческото усамотение, а като педагози и лектори предават и на другите своите знания, опит и фантазия. Много български художници са учили и завършили в тази голяма стъкларска школа, сред които е и доцент Константин Вълчев.

В „Артефир” излъчихме интервю с господин Петър Нови - заместник-директор и главен куратор на музея за стъкло и бижутерия в  Яблонец, който пристигна у нас специално за представянето на тази изложба

Ще чуете и думи на доцент Константин Вълчев от НБУ, защото в експозицията на НХГ се представя селекция от обекти на студенти, специалност „Стъкло” към университета.

Уникалните чешки стъклени обекти ще бъдат показани до 29 май 2016 година.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна