Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Костадин Бонев: Не е нужно да искаме повече от това, което можем да понесем на плещите си

Вярата на Йордан Радичков е много особена, специфична. Той е разбрал две неща – първо, че вярата е хармония, и второто е, че вярата е познание. Тоест хаосът е незнание. В този смисъл аз лично много се страхувам от вярата на незнаещите. Те са най-опасните и смятам, че някак много лесно им даваме път да ни ходят по главите, сподели в предаването "СЪботаж" по програма "Хоризонт" режисьорът и сценарист Костадин Бонев. Музикантът Теодосий Спасов добави:

Аз съм роден с вярата. Тя за мен е онова зрънце, което е в нас, в душата ни, и то покълва и се издига като едно разклонено дърво на Бога.

На въпрос защо трябва да има страх от Бога, той заяви:Теодосий Спасов

Страхът се налага от администрацията на тия Божии служители. Те не служат вярно на първоначалната идея. И за това те би трябвало да казват "Обичай Бога", "Не се страхувай от твоя приятел Бог". Когато има страх, тогава има подчинение.

Според Костадин Бонев няма по-лесно нещо на този свят от това да нараниш артист, защото артистът е човек без кожа, всичките му нерви са отвън, на повърхността:

Най-елементарното нещо е да го натиснеш така, че да го заболи. Имам усещането, че човек не може да твори рационално, когато е сит. Толкова малко му е нужно на човек. Не е нужно да искаме повече от това, което можем да поемем и понесем на плещите си.

Чудесата са непрекъснато около нас. Въпросът е, че човек трябва да умее да чете посланията им, каза още режисьорът.

За филма "Магията на българския иконостас" той разказа:

Аз съм от Трявна и логиката на изграждането на иконостаса винаги много ме е интересувало. Искаше ми се по най-простичкия начин да разкажем какво всъщност съдържа един иконостас, защо под разпятието има череп, защо иконите на първи ред са такива, а на втори ред са други.

"Ловци на сънища" е първият филм на Костадин Бонев, а музиката към него е дело на виртуоза Теодосий Спасов:

Това беше едно много лудо приключение, защото филмът го започнахме през 1989 г. и го завършихме 1991 г. заради събитията, през които минахме през тези 3 години. Става дума за едни самоуки художници, които са започнали да рисуват, това са т.нар "наивни" художници. Теодосий направи една страхотна авантюра. Чу музиката от едно манастирско клепало и каза: "Аз от това ще направя музика" и направи удивителна импровизация, която записа и след това вкара в един от своите албуми. И сега това е един от моите любими моменти, когато гледам този филм.

Теодосий Спасов не просто влезе в някаква аудитория и обяви, че е най-добрият, а създаде своя собствена аудитория, което е уникално. Единици са хората, които могат да го направят и да бъдат разпознаваеми толкова дълго време.

Самият Теодосий Спасов сподели, че това са били първите му стъпки във филмовата музика.

Малко известен филм от творчеството на Костадин Бонев е филмът "Служение", посветен на композитора Петър Динев. За него авторът разказа:

Филмът е направен 1996 г. Аз съм изключително доволен, че някакви такива филми, правени преди 20 и повече години, продължават да живеят, имат своя живот. Петър Динев е уникална личност, той е един от стоиците на българското изкуство. Живял е изключително скромно, направил е това, което трябва да направи, а то е колосално. Цялата средновековна църковна музика той е транскрибирал от средновековните знаци на съвременен нотопис. Неговата музика се изпълнява не само в България, но и в Русия. Няма църква, която да не изпълнява Петър Динев в момента.

Костадин Бонев сподели и за подготвянето на бъдещ документален филм, посветен на разпада на Османската империя.

А на 11 май от 20.00 часа в зала 1 на НДК Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и музиканти от Симфоничния оркестър и Смесения хор на БНР под диригентството на знаменития Кристиян Ярви, ще участват в концерта “Балканска треска”. Той ще открие тазгодишното издание на “Салон на изкуствата” в НДК.

Мирослав Тадич е сърбохърватин, който започва своето музикално образование в Белград, а по-късно специализира "Класическа китара" в Италия. В момента е преподавател по джаз и етно музика в Калифорнийския университет. С Влатко Стефановски имат два издадени албума като дует и са много активни в своята концертна дейност, допълни Теодосий Спасов.

Билети за концерта са пуснати в продажба на касите на Билетен център – НДК на цени от 15 до 40 лв. (10 лв. за ученици, студенти и пенсионери).

Целия разговор на Румен Леонидов с Костадин Бонев и Теодосий Спасов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна