Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зоя Димитрова: И за Давутоглу се твърдеше, че ще бъде пионка на Ердоган

Журналистът-балканист очаква промяна във външнополитическия курс на Турция

Реджеп Ердоган и Ангела Меркел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опасения, че ще бъде пионка на Ердоган имаше и при идването на Ахмед Давутоглу от академичните среди. С тази аналогия журналистът-балканист Зоя Димитрова започна коментара си за новия турски премиер Бинали Йълдъръм в предаването „Събота 150“. Тя припомни, че Йълдъръм е плътно до Реджеп Ердоган още от времето, когато той беше кмет на Истанбул и е сред учредителите на Партията на справедливостта и развитието.

Може да се очаква той да работи за целта на Ердоган да се промени конституцията, която да разшири президентската власт, но това само би легализирало сегашната ситуация, прогнозира Димитрова. По думите й, може да се очаква ускоряване на процеса, тъй като според мнозина местни наблюдатели сред причините за разрива между Давутоглу и Ердоган е било забавянето на процеса.

Повече приятели по-малко врагове, този надслов декларира като водещ във външнополитически план новият премиер Йълдъръм, тъй като външната политика е била друг спорен момент между бившия министър-председател Давутоглу и президента Ердоган, поясни още Зоя Димитрова. Очертава се промяна в отношенията с Израел. Предстои опит за излизане на отношенията на Турция с Русия от ступора, в който се намират, изтъкна тя и изрази очакване за ускоряване на преговорния процес за членството на Турция  в ЕС. 

Димитрова обърна внимание върху слабостта на сегашната турска опозиция и каза, че е важно какво ще се случи в крайнодясната партия на националистическото движение, защото една промяна на върха там може сериозно да ореже желанието на Ердоган да получи необходимото мнозинство за промяна на конституцията.

Снимка: ЕПА/БГНЕСНе допускам, че ако през юли не бъдат вдигнати визите, границите ще бъдат отворени. Предстои много труден и тежък пазарлък, посочи още наблюдателят и допълни, че препъни-камък са се оказали антитерористичните закони в Турция, а Ердоган не допуска отстъпки в тяхното прилагане, нито обещава те да  бъдат променени. На практика положението е военно и от тази гледна точка Турция има причини да прилага антитерористичните си закони, гласи още позицията на Зоя Димитрова. Тя допълни, че ЕС ще води преговорите така, че да се постигне споразумение, което да задоволи всички страни, а Ердоган е показвал, че също може да бъде гъвкав.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна