Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Късчета Америка" на Лияна Панделиева - очи в очи с уникална природа

"Късчета Америка" е авторска изложба от 25 фотографии, която открива тази вечер журналистът Лияна Панделиева. Това са подбрани кадри от уникално красиви паркове  в четири американски щата, направени по време на 16-дневно пътешествие в Съединените щати. Някои от кадрите са заснети при температура от -30 градуса и ураганен вятър. Снимките в изложбата са подбрани от общо заснети 11 250.

Обектите са такива, за които съм мечтала, те бяха много прецизно подбрани и планирани. Колкото и да си мисли човек, че е подготвен, когато се изправи на самото място, емоцията е коренно различна, сподели авторът на фотографиите:

Усещането многократно надхвърля очакваното. Защото очите ти могат да обхванат всичко, можеш да усетиш атмосферата, да видиш птиците, да усетиш студа. Всеки трябва да стига до тези картинки, които много си е харесал, защото ще изживее много по-обогатяващо преживяване от това, което може да предположи.

Разбираш, че кадърът се е получил още с натискането на "спусъка", разказа още Панделиева:

То е като особен вид деликатес. Усещаш го с небцето си, в стомаха си, знаеш, че е станал.

Фотографските платна са с размер 60/90 см. При откриването на експозицията посетителите ще могат да видят и филмирани забавни моменти от пътуването в рамките на кратък филм.

Според Панделиева зад зле рекламирания български туризъм стои липса на фантазия.

Лияна Панделиева е дългогодишен журналист. Любителски се занимава с фотография от деветгодишна. Първият си фотоапарат получава на 12-годишна възраст, а първият й кадър е публикуван, когато е на 16. През 2009 година неин кадър е публикуван в годишното издание "101 най-добри снимки на "National Geographic". 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна