Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шеста родова среща събира разпилените потомци на Кършовия род в Елена

Снимка: http://karshovski.com

Шеста родова среща на наследниците на Кършовия род в Елена ще събере около 90 души от най-различни възрасти – от тригодишни деца до деветдесетгодишни възрастни хора.

Това, което ни събира, е чувството за принадлежност към един велик род – този на болярина Кършо, заселил се в Еленския балкан след падането на Търново под турско робство, основал там чета и със съмишленици защитавал населението, разказа пред „Хоризонт“ кметът на града Дилян Млъзев, който също е сред наследниците на именития род.

Първата среща се е състояла през 2011 година, като всяка среща е тематична. Традицията и чувството за близост ни събират оттогава насам, сподели Млъзев.

С разделянето на рода на различни фамилии са се появили и различните имена - Кършов, Кършев или Кършовски, каквато е била традицията в емигрантските среди - да се приема наставката „ски“, обясни кметът:

Кършовци са имали много именити потомци – един род не само от революционери, но и от просветители, които винаги са давали много на обществото.

Сред най-известните днешни потомци на Кършовския род са еврокомисар Кристалина Георгиева, журналисът Даниела Кънева, композиторът Стефан Драгостинов.

Повече за миналото и настоящето на Кършовия род - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени