Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаил Георгиев:

У нас липсват спортни психолози заради неразбирането на ползата от психологическо установяване

Снимка: sofiasportfilmfest.com

Спортният психолог в НСА Михаил Георгиев заяви в предаването "12+3" по програма "Хоризонт", че трябва да измине известно време и след това да се търсят конкретните причини за станалото със състезателката по художествена гимнастика Цветелина Стоянова. Той добави:

Специалисти по спортна психология в нашата страна почти няма. Когато говоря за спортна психология, имам предвид и наука, и практика. Наука някаква има, концентрирана преди всичко в НСА, но като практическа дейност спортната психология е на трагично ниво. Официално за постоянна работа няма спортни психолози у нас. Епизодично се чува, че се появяват някъде, но само за по седмица-две, но това не е психологическо установяване.

Според Михаил Георгиев, докато треньорите продължават да се правят на психолози, нещата ще стават все по-трагични, защото съвременният голям спорт е безжалостен:

Докато треньорите сами си вадят спортистите от подобни ситуации, ето това ще се случва. Треньорите си имат своите ангажименти, свързани с физическата, техническата, спортно-техническата, тактическа подготовка, спортно разузнаване и няма защо да си затваряме очите. Ние обикновено гледаме само едната страна на медала - постиженията, радваме се, но питаме ли се какво стои зад тях. Никой не се интересува каква цена плащат спортистите. Натоварването е огромно, не толкова физическото, колкото психическото. Преди всичко психическото натоварване е огромно. Причините са много, но една от тях е общественото очакване. Това са "Златните момичета“ и ние чакаме от тях поредния успех. В едно изказване за Олимпийските игри Стефка Костадинова казва: "Ние очакваме 6 медала. Спортът е длъжник на нашето общество“. А дали не е обратното? С какво обществото подпомага спорта?

По думите на Георгиев, причината за липсата на спортни психолози в България е в неразбирането на ползата от психологическото наблюдение:

България има достатъчно добре подготвени професионалисти в тази област. От 2005 година има магистърска програма по спортна психология. Аз не мисля, че проблемът е в парите, а по-скоро е неразбирането на ползата от тях. Спортният психолог не е Бог. Тази федерация има един спортен психолог, а колко момичета играят там? Може би е необходимо разширяване на психологическата подкрепа.

Цялото интервю с Михаил Георгиев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна