Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Фабиан Амтенбринк: Брекзит ще доведе до огромни икономически загуби за Холандия

Излизането на Великобритания от Европейския съю ще доведе до 10 милиарда евро загуби за икономиката на Холандия до 2030 година, каза в интервю за "Хоризонт" проф. Фабиан Амтенбринк, който е заместник-декан в Юридическия факултет на Университета "Еразмус" - Ротердам и научен ръководител на Европейския център за проучване на икономическо и финансово управление в Холандия:

Говорим за спад в брутния вътрешен продукт с 1,2 процента. Може да бъде и повече. Това са цифри, които трябва да бъдат разглеждани с голямо внимание, защото никой наистина не знае, как ситуацията би се развила в случая на Брекзит. Холандия има много близки търговски отношения с Великобритания, която е същевременно страна номер едно за холандски инвеститори и вторият най-голям инвеститор в Холандия. Мисля, че има дълбока загриженост в Холандия заради възможността Великобритания да напусне Европейския съюз.

Според проф. Амтенбринк съществуват страхове в Холандия, че с течение на времето би могло да има не дускусия за Брекзит, а за Некзит относно Холандия. Той обаче уточни, че настоящият закон за референдумите в страната не би позволил такова допитване до хората за напускане на Европейския съюз.

Професорът смята още, че ако Великобритания напусне, референдумите ще могат се използват и като средство за постигане на политически цели от правителства, които са открито против Съюза, като това на Унгария например.

Според професор Амтенбринк резултатът от вота в Обединеното кралство би могъл да се развие и в двете посоки, като най-притеснителното за него в момента е големият брой британските гласоподаватели, които твърдят, че нямат позиция по въпроса.

Цялото интервю с проф. Фабиан Амтенбринк можете да чуете в звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени