Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват кандидатите за премиер на Великобритания и лидер на Консервативната партия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатите за поста на Дейвид Камерън, начело на Консервативната партия и правителството на Великобритания, ще станат известни днес. Камерън, който оглавява торите през последните десет години, обяви, че ще се оттегли непосредствено след като преди седмица мнозинството от гласоподавателите решиха страната да напусне Европейския съюз.

Като основни претенденти за негови наследници са сочени бившият кмет на Лондон – Борис Джонсън, и министърът на вътрешните работи Тереза Мей, която е известна с желанието си да затегне правилата за свободно движение.

Мей поддържаше каузата за оставане в Съюза, но не се изявяваше много по време на кампанията. В статия за вестник "Таймс" тя подчерта, че Обединеното кралство се нуждае от човек с доказани лидерски качества, който да го изведе от настоящия период на икономическа и политическа несигурност.

Привържениците на Борис Джонсън изтъкват, че в този момент начело на страната трябва да застане човек, който "вярва и е агитирал" за напускане на Евросъюза, и смятат, че той е способен да обедини привържениците и противниците на Брекзита.

С по-малко шансове според британските медии е друг кандидат за ръководството на торите – бившият министър на отбраната Лайъм Фокс. Той подчерта, че обещанието за ограничаване на имиграцията, дадено в хода на кампанията за референдума, трябва да бъде спазено и увери, че това няма да струва достъпа на Великобритания до общия пазар на ЕС.

Изходът от надпреварата ще бъде ясен най-късно на 9 септември. Едва след това ще могат да започнат преговорите с Брюксел за условията, при които Великобритания и Евросъюзът ще се разделят.

Промени се задават и в ръководството на втората по сила партия във Великобритания – Лейбъристката. Бившият министър в сянка Анджела Ийгъл има подкрепата на достатъчно депутати от партията, за да задейства процедурата за изместване на настоящия лидер Джереми Корбин, съобщава Би Би Си. Според медията това ще стане още днес, след което партийните членове ще решат дали Корбин да напусне поста си. Огромната част от лейбъристката фракция в Камарата на общините гласува във вторник срещу лидера си, обвинявайки го за неуспеха на референдума за членството в Евросъюза.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!