Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сътрудничество за пренос на газ от Иран до България договаря в Техеран министър Петкова

Снимка: БГНЕС

Сътрудничество за пренос на газ от Иран до България договаря в Техеран министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Утре продължават и разговорите за евентуалната продажба на оборудването за АЕЦ "Белене".

Сътрудничеството в енергетиката е основен акцент в посещението на правителствената ни делегация в Техеран. След среща с министъра на петрола на Ислямската република Биджан Зангане, българският министър Теменужка Петкова посочи, че е реалистично след четири години до България да може да достига ирански газ.
Те проявяват много сериозен интерес по отношение на проекта, свързан с изграждане на интерконектора в Гърция и България, както и възможността България да участва в изграждането на LNG терминала в Александруполис. В тази възможност по отношение изграждането на LNG терминала на Александруполис са налице много ясни предпоставки затова след известно време, може би до три, четири години ще бъде напълно реална възможността да бъде доставен природен газ от Иран през съответно LNG терминала.
Утре Петкова ще разговаря с председателя на Организацията по атомна енергетика в Иран за възможността да бъде продадено готовото оборудване за АЕЦ "Белене".
Евентуално, ако те проявят интерес, да бъде обсъден с тях този въпрос, свързан с реакторите за проекта АЕЦ "Белене", единият от които, по твърдения на нашите партньори от "Атомстройекспорт" е напълно изграден и другият е приблизително 92 процента.
Министърът на транспорта Ивайло Московски коментира пред журналистите, че е категоричен за това, че България има необходимата инфраструктура и може да е част от предложения от Иран нов транспортен коридор, който ще пренася стоки от Ислямската република през Армения и Грузия до България и от страната ни към Централна Европа.
Имаме готовност, пътните направления са си готови. Ако се постигне договорка по този транспортен коридор, той частично да може да стане и енергиен такъв и се заложат, да кажем допълнителни терминали в Черно море от типа на LNG или някакви други, тогава ще сядаме и ще го говорим с колегите от Иран, поясни Московски.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна