Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рикардо Мути се завръща в Миланската Скала

Ла Скала - Милано


Музеят към Миланската Скала е открит през 1913 г. Включва експонати, предоставени от частни колекции, като само библиотеката към него има над 60 000 тома музикални издания. Постоянната експозиция представя костюми от спектакли, оригинален манускрипт на вердиевия „Реквием” , както и лични вещи на великия италиански композитор, известни портрети на Джакомо Пучини, Артуро Тосканини, Мария Калас и други. Част от музея е предоставена за актуални изложбени експозиции. Най-новата е от месец юни и е посветена на 75-годишнината на знаменития диригент Рикардо Мути. Посетителите могат да видят на множество екрани фрагменти от оперни постановки под негово диригентство.

Откриването на изложбата бе повод маестро Мути отново да влезе в Ла Скала. Той напусна театъра през 2005 г. поради разногласия с колектива и 10 години не пожела да се върне. Сегашната инициатива за това е на интенданта на Миланската Скала Александър Перейра.

За мен беше важно Рикардо Мути да се върне в Миланската Скала и отново да счита този театър за съществен в своята кариера – тук, където той в продължение на 19 години беше главен диригент и музикален директор. Рикардо Мути е едно от най-големите италиански имена в музиката, затова почетохме неговата 75-годишнина с изложба, а през януари 2017 г. Мути ще гастролира в Ла Скала с Чикагския симфоничен оркестър, каза интендантът на прочутия театър Александър Перейра.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени