Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган се извини на турския народ, че не е разпознал истинското лице на Гюлен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В драматична телевизионна реч турският президент Реджеп Тайип Ердоган се извини на народа на Турция и поиска прошка от него и от Господ, че десетилетия наред не е виждал истинското лице на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, предаде Франс прес.

Двамата бяха близки съюзници в продължение на десетилетия, докато през 2013 г. не се стигна до разрив, след като привърженици на Гюлен в съдебната система отправиха масови обвинения в корупция срещу министри и приближени до Ердоган.

Лично помагах на организацията на Гюлен, въпреки различията в мненията ни по много въпроси, но вярвах, че може да стигнем и до много общи знаменатели, толерирахме ги, защото вървяха с Аллах напред, обясни Ердоган.

Той заплаши привържениците на Гюлен, които заедно с живеещия в Съединените щати проповедник, обвинява в участие в проваления опит за преврат от 15-и юли.

От сега нататък всеки, който продължава да слуша измамите на шарлатанина и терористичен лидер в Пенсилвания, трябва да приеме, че всички може да му се случи, каза Ердоган.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна