Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Амишите може би крият ключа към предотвратяване на астмата у децата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общността на амишите в Съединените щати вероятно крие ключа към предотвратяване на астма у децата, сочи ново изследване, цитирано от Би Би Си. Амишите са известни с това, че не използват съвременни технологии и пазят ревниво традициите си. Една от характерните черти на начина им на живот е близкият контакт с домашните животни, който според учените предотвратява развиването на астма у децата. 
Изследването е сравнило амишите с подобната общност на хутеритите. И двете общества имат подобен генетичен произход, хранят се с еднаква храна, но хутеритите използват съвременни методи в селското стопанство. Оказва се, че само 5% от децата на амиши в училищна възраст имат астма, докато при хутеритите те са над 21 процента. 
Според лекарите имунната система на децата амиши укрепва заради постоянния контакт с домашния прах, който съдържа много микроби от домашни животни. Те се надяват, че изследването ще помогне да се идентифицират субстанции, които да се използват в нови стратегии за превенция на астмата и алергиите. 
Изследване на шведски учени миналата година установи, че ако децата имат контакт с куче в първата една година от живота си, рискът да развият астма на по-късен етап намалява с 13 %. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени