Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 60 и 70 % от фирмите, поставящи дограма, работят в сивия сектор

Снимка: БГНЕС
Между 60 и 70% от фирмите, поставящи дограма, работят в сивия сектор. Това обяви в специално интервю за "Хоризонт" председателят на Сдружение "Български врати, прозорци и фасади" Христо Щерев. За да сме сигурни в качеството на избраната от нас дограма, трябва да поискаме всички документи за преминати изпитания от фирмата, която сме избрали, каза още Щерев:

Още преди самата покупка ние трябва да сме си подписали договор, да си имаме фактура за тази покупка, което значи да елиминараме сивия бизнес. Виждам наистина масови нарушения на данъчното законодателство и нелоялна конкуренция сред фирмите.

Един стъклопакет по същество представлява въздушна кухина с дистанционер. Стандартният стъклопакет представлява 2 стъкла, свързани заедно в херматична връзка. Идеята е, че трябва този стъклопакет да бъде наистина устойчив във времето. Като купуваме дограма, ние купуваме за срок от 15-20 години. Това е очакваният живот. Максималният коефициент на топло преминаване на дограма, изпълнена от PVC профили, трябва да е 1,4 W/m2K (вата на метър квадратен по келвин). Един обикновен стъклопакет еднокамерен с две стъкла неговият коефициент е 2,8 – тоест два пъти с по-лоши характеристики от заложените в наредбата.

Според Христо Щерев дограма и стъклопакет под 100 лв. на квадратен метър няма как да отговарят на всички необходими качества:

Основни признаци за нерегламентирано производство или за ниско качество – на първо място това е цената. Когато видите една цена от порядъка на 60-70 лв. за краен монтиран продукт, според мен е напълно възможно този продукт да не отговаря на вашите очаквания.

Още съвети как да изберем дограма и стъклопакет, от какво да се пазим при избора и как да установим, че всичко е наред, чуйте в репортажа на Марта Младенова от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна