Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Джонсън и Лиъм Фокс в спор кой да контролира външната търговия на Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Двама от големите привържениците на Брекзит в британското правителство – Лиъм Фокс и Борис Джонсън – се скараха кой да контролира аспекти от външната политика на Великобритания, разкрива вестник "Сънди телеграф".

Писмо на министъра на международната търговия Лиъм Фокс до министъра на външните работи Борис Джонс и с копие до премиера Тереза Мей е станало достояние на "Сънди телеграф". То показва растящо напрежение между евроскептиците в британския кабинет.

В писмото Фокс предлага промени в министерството на външните работи с аргумента, че британската търговия с други страни няма да процъфтява, ако тази дейност продължава да е под контрола на Форин офис. Той подкрепя твърденията си със статистика, която поставя под въпрос способността на външното министерство да насърчава икономическите връзки с други страни. Фокс също препоръчва Борис Джонсън да се фокусира върху дипломацията и сигурността, без да се бърка в търговията.

Източници, близки до кабинета, съобщиха, че Борис Джонсън категорично е отхвърлил претенциите на Лиъм Фокс и че премиерът Тереза Мей е изразила неодобрение от това, което се случва.

При съставянето на кабинета миналия месец Тереза Мей разкри два нови поста – министър на межуднародната търговия, зает от Лиъм Фокс, и министър за Брекзит, за който бе назначен Дейвид Дейвис. Най-голямата изненада обаче беше назначаването на Борис Джонсън за министър на външните работи

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна