Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АБВ обвини правителството в липса на позиция по проблема с бежанците

Снимка: БГНЕС
От партия АБВ обвиниха правителството в липса на позиция по проблема с бежанците.  Според партията вече трябва да се търси решение за връщане на мигрантите в родните им страни. От АБВ искат допълнително обсъждане на проекта за антитерористичен закон и на промените в закона за МВР.

Според АБВ слабост на новия закон е, че няма ясно записани институции, които да носят отговорност. Законът въвежда и терминът "обосновано предположение", който няма определение. Проблем е и това, че министърът на вътрешните работи ще води Националния оперативен щаб, но по този начин биха се дали правомощия на политическо лице. Затова от АБВ предлагат конкретните операции да се водят от главния секретар.

От партията на Първанов разкритикуваха и по-дългото подслушване. Те искат публична дискусия по антитерористичния закон. Според АБВ новите промени в закона за МВР не решават важните въпроси по отношение на вътрешната сигурност, битовата престъпност, напускането на служители.

От АБВ смятат още, че оттеглянето на по-голямата част от предложенията цели да минат по-спорни промени като това за създаването на Държавното предприятие за предоставяне на услуги. От партията казаха, че не е изчистен и въпросът с новите промени в НПК. Те изразиха притеснение, че няма анализ дали спец-съдилищата имат ресурса да се занимават с делата за корупция по високите етажи.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна