Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите призова за оценка на работата на Висшия съдебен съвет

Висш съдебен съвет
Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите призова магистратите да оценят работата на Висшия съдебен съвет при предстоящото експериментално гласуване. С него ще бъде изпробвана системата за електронен вот, с която догодина ще бъде избран новият състав на Съвета.  Експерименталното гласуване ще е на 16 и 17 ноември. Ще се избира измежду действащи и бивши членове на Висшия съдебен съвет.

От настоящите съдебни кадровици съгласие да бъдат тествани от новата система са дали Димитър Узунов, Даниела Костова, Галя Георгиева, Мария Кузманова, Юлиана Колева, Михаил Кожарев, Румен Боев, Румен Георгиев и Ясен Тодоров.

"Предстоящото експериментално гласуване дава възможност на участващите в него магистрати да изразят и своето отношение към успешността на мандата на всеки един от съответните "кандидати" чрез посочването му или не в електронната бюлетина. Само по този начин бихме могли да се уверим дали предлаганата система работи и по какъв начин осигурява отчитане на гласуването ни",  пишат от най -голямата съдийска организация. В позицията си съдиите коментира и двукратния отказ на този ВСС да смени представляващия Съвета Димитър Узунов - както стана дума - доброволец в експерименталното гласуване.

"Макар взето с необходимото мнозинство, това решение не съответства на изискванията за легитимност, защото не станаха ясни мотивите, с които Съветът застана зад Димитър Узунов, въпреки неговите непочиващи на факти обвинения срещу друг член на съдебния кадрови орган", пише в писмото на Съюза на съдиите в България. 




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна