Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени дни до премиерата на българската анимация "Легендата за първия кукер"

Предстои премиерата на „Легендата за първия кукер“ – предистория на анимацията, посветена на балканските легенди и фолклор - "Златната ябълка". Проектът е финансиран изцяло от фенове – над 1100 души.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ авторът на проекта Димитър Петров уточни, че  в лентата се преплитат няколко мита и легенди за появата на истинските кукери по нашите земи.

Идеята на филмчето е хем да запознаем зрителите с малко подробности около вселената на анимационния сериал, хем да представим кукерите като концепция на чуждестранните фенове на проекта. Самият филм излиза на български и на английски, като в неделя е официалната премиера.

Кукерите се оказаха безкрайно разнообразни, много по-разнообразни и интересни - това, което дори не подозирахме, както и повечето неща, свързани в българския фолклор и с проекта "Златната ябълка".

Идеята на самия  свят на "Златната ябълка" и на целия сериал е всъщност да разкаже една много общочовешка история, но да я постави в екзотичната среда на нашия фолклор и да разчита на поуките от нашия фолклор. "Легенда за първия кукер" стъпва на същата основа.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна