Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на северните елени е намалял, алармират учени

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на северните елени е намалял значително заради затоплянето в климата и човешката дейност, предупредиха учени, цитирани от Би Би Си. Най-голямото стадо в света се е свило с 40 процента от 2000 г. насам. То обитава Таймирския полуостров в северната част на Русия и преди 16 години около 1 милион животни са били част от него. Броят им обаче е спаднал до 600 хиляди. Професор Андрей Петров от Университета в Северна Айова изучава северните елени и обяснява какви са причините за намаляването на броя им

Наблюдавахме в същия период значително увеличаване на температурите в Таймирския регион - около 1,5 градуса по Целзий. Наблюдавахме и други явления, свързани с климатичните промени. Реките се топят по-рано и новородените еленчета трябва да ги преплуват, докато преди можеха да преминат по леда. Това, разбира се, увеличава смъртността сред новородените, обясни професорът.

Според него е необходимо спадът в броя на елените да бъде спрян, защото те са изключително важни за биоразнообразието и неизменен елемент от хранителната верига в региона. Северните елени са жизненоважни и за прехраната на хората, които живеят в Таймирския полуостров, уточнява Андрей Петров.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени