Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодора Гандова: Работата с отворени данни може да бъде практически полезна

Снимка: opendata.ngolinks.eu

Втората от поредицата срещи в рамките на гражданските седенки, организирани от Центъра за култура и дебат "Червената къща" под мотото "Овласти гражданите! Хакни системата!" цели да обучи активисти на различни каузи как да боравят с отворени данни.

Сдружение „НПО Линкс“ е организатор на обучителния семинар за работа с отворени данни. Поканени да участват са ИТ разработчици, дизайнери, представители на медии, неправителствени организации и неформални граждански групи. Създаването на софтуерни технологии може да бъде лесно и приятно като подреждането на кубчета „Лего“, твърдят от "НПО Линкс".

В предаването "Преди всички" директорът на сдружението Теодора Гандова даде пример за практическото приложение на отворените данни - сравнение на успеваемостта в различните софийски училища, което може да улесни много родителите.

Когато данните са качествени, хората сами могат да правят изводите си. Това е хубавото на отворените данни, че всеки би могъл да ги провери. Добросъвестността може да бъде направена от да ги наречем „граждански одитори“, посочи Гандова.

Още по темата - в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени