Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоенциклопедия „Религиозни култови сгради“: Православният храм

БНР Новини
Най-големият православен храм на Балканите - храм-паметник "Св. Александър Невски"

На втория ден на Коледа ето ни отново пред тежките врати на храма. Обърнали сте внимание, нали? Те се отварят тежко, като че ли искат да ни кажат: „Влизайки тук, ти, пътнико, взимаш важно решение. Преодолявайки нашата тежест ще трябва да преодолееш собствените си страхове, собствената си гордост и всичко онова, което правиш на тази земя - и добро, и лошо. Влизаш в храма, за да се помолиш за грешките си, за да пречистиш душата си, за да поискаш прошка или за да се отдадеш на спокоен размисъл. В тишината на този свят дом ти си сам в очакване на срещата с твоя Бог“
Е добре , хайде заедно да отворим едни много специални врати, тези на храм – паметника „Александър Невски“. Дървените врати на храма са изработени при Карл Бамберг, собственик на мебелна фабрика във Виена. Те са изработени от славонски дъб и са покрити с дърворезба от кръстообразни розетки.
За историята на православния храм разказват арх . Светослав Петров, автор на книгата „ Българската национална катедрала“ и д-р Благовест Върбаков, преподавател по християнско изкуство в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна