Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще продължи ли да е химера мирът в Сирия и Близкия Изток през 2017?

Мохамед Халаф: Може да бъде разгромена „Ислямска държава“, но ще има друга „Ислямска държава“

Над 300 000 убити, 12 милиона, което е почти ½ от населението на Сирия , са принудени да напуснат домовете си, цели градове са в развалини, сринати със земята са културни обекти, световно наследство – така изглежда Сирия, след продължаващия близо шест години конфликт. Заемането Доналд Тръмп на поста президент на САЩ и договореното с посредничеството на Русия, Турция и Иран, в последните дни на 2016 година, примирие между силите на Башар Асад и части от опозицията, дават надежди. Съвсем скоро предстоят и разговори между страните в конфликта, на които ще се търсят начини за постигане на мир в Сирия. Въпреки всичко обаче, постигнатото споразумение отново се нарушава:

Първоначално, това споразумение не беше възможно да бъде постигнато без промяната в отношенията между Турция и Русия. Явно има разногласия между играчите, ангажирани в това споразумение – Иран, Русия, Турция, и от друга страна въоръжените групи. Тук трябва да се отбележи, че в този процес са включени само въоръжени групи от сирийската опозиция, подкрепяни от Турция, фактически, политическото тяло на сирийската опозиция е изключено.Путин се стреми да постигне политическо решение на сирийския  проблем, за да покаже, че той е фактор и без него, не само конфликтите в Близкия Изток няма да намерят решения, но в същото време и че това може да бъде направено и различни други конфликти – като конфликта в Украйна. Обаче Иран и режимът на Башар Асад не са съгласни точно с това – прекратяването на военните операции и в другите части, където в момента именно те нарушават това, а отношенията Турция - Русия - това е брак по сметка, коментира в интервю за „Събота 150“ Мохамед Халаф – експерт по близкоизточни въпроси.

Според него, едва ли 2017 година ще донесе мир и решаване на конфликта в Срия:

Може да има успокояване, но мир – няма да има, тъй като нещата се задълбочават, може да бъде разгромена „Ислямска държава“, но ще има друга „Ислямска държава“ с друг етикет, защото проблемите си остават в този регион.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна