Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няколко спирки по маршрута на автобус 72 в София нямат навеси

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Преди седмица слушателка на предаването „Хоризонт за вас“ сигнализира, че спирката „Читалище отец Паисий“ от маршрута на столичния автобус 72 е била унищожена при пътен инцидент преди три години и още не е възстановена. Репортерска проверка на “Хоризонт“ установи, че на още няколко от 27-те спирки по маршрута на автобуса липсват навеси. Пътниците са категорични, че новите автобуси са удобни, но чакането на открито в студеното време силно ги затруднява.
Заместник-кметът по транспорта в Столичната общината Евгени Крусев обясни, че монтирането на навеси и спирки е задължение на Центъра за градска мобилност. От ЦГМ обаче заявиха в писмо, че нямат правомощия по отношение на спирковото пространство на обществения транспорт. 

Това е в правомощията на Столичната община, където се дискутира въпросът за отдаването на спирките на концесия. При ново решение по въпроса, което засяга пряко дейността на ЦГМ, той ще се съобрази с него.

В края на 2015 г. кметът Йорданка Фандъкова заяви, че се подготвят процедурите за отдаване под наем на спирките на градския транспорт. До 2017 г. обаче такова предложение не е разглеждано. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна