Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нурхаят Аладжа Кайъшчъоглу: С новото предложение властта ще се съсредоточи само в ръцете на един човек

Снимка: БГНЕС

С гласовете на депутатите от управляващата Партия на справедливостта и развитието и от Партията на националистическото действие, турският парламент прие пакета от конституционни промени, които целят превръщането на страната от парламентарна в президентска република. Гласуваните промени трябва да бъдат подложени на референдум през пролетта. 

Републиканската народна партия -  най-голямата опозиционна партия обяви, че ще сезира Конституционния съд за отмяна на приетите промени с мотив, че при гласуването депутатите от управляващата партия са нарушили принципа на таен вот. 

Въпреки, че се назовава промяна в конституцията, ние я наричаме „промяна на режима“, подчерта в интервю за предаването "Събота 150"
Нурхаят Аладжа Кайъшчъоглу, депутат от опозиционната Републиканска народна партия в Турция по повод предстоящите промени:
В момента в Турция има парламентарен режим, чието съществуване се поставя под въпрос, защото промяната се очаква да носи нов режим, в който няма място за различните власти.

С новото предложение властта ще се съсредоточи само в ръцете на един човек, обясни турският депутат:
Първо ще се премахне правителството,а  изпълнителната власт ще се поеме изцяло от президента. Като партийна личност държавният глава може да избира кандидатите за депутати в предстоящите избори, като заедно с това той може и да оглави партията. 

Промените предвиждат още парламентарните и президентските избори да се провеждат в един и същи ден, както и в тях да участва и президентът - като партиен лидер. И ако бъде избран, изпълнителната власт ще премине в неговите ръце, т.е. властта ще бъде съсредоточена в една личност,  добави Кайъшчъоглу, като подчерта, че промените ще засегнат и съдебната система,  и работата на Конституционния съд. 

Според нашата Конституция промяна, подкрепена от 330 до 367 депутати, трябва да бъде подложена на допитване до народа и затова и президентът заяви, че независимо от броя на подкрепилитe депутати, тази промяна ще бъде подложена на допитване до народа, обясни депутатът по повод престоящия в Турция референдум, на който тя не смята, че обществото ще гласува с "да".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени