Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на изборите и киберсигурността

Интересът към темата за компютърния тероризъм, която стана особено актуална и вече е част от политическия дневен ред след последния президентски вот в САЩ , все повече се увеличава с приближаването на изборите и в България, и в други страни в Европа. Затова съмненията, че една страна може да влияе на изборните резултати са били обект на дискусия и на голямата конференция за анти кибертерозимъм, проведена наскоро в Израел. Както политолозите, така и компаниите за компютърна защита усилено обсъждат как да неутрализират вмешателството отвън на изборите в Германия, Франция, Холандия, но се говори и за България и евентуалните избори в Италия. Във форума, на който е имало и българско участие, са се включили и представители на висшето ръководството на израелското контраразузнаване Шабак, както и на Мосад и отделите за компютърна защита на двете служби. С участници в конференцията и съпътстващите събития, които коментираха пред микрофона на "Хоризонт" бъдещето на киберзащитата, разговаря кореспондентът на БНР в Израел Искра Декало. Тя посочва, че експертите предлагат сайвър-защита.

Ерес Грайнер, който е консултант и бивш ръководител на отдела за сайвър-защита в Шабак, коментира пред микрофона на БНР какви заплахи стоят пред държавите, в които ще има избори през 2017 година, като обясни: 
Сега всяка държава разбира, че трябва да защитава своите вътрешни системи от кибератаки дори на такива събития, каквито са изборите, които са изключително важни процеси. Българските киберспециалисти имат изключително добро име в света на киберзащитата и аз съм убеден, че те са си направили своите поуки от това, което се случи в Америка. Ние сме готови да им помогнем със съвети. Защитата трябва да стане на две нива, защото самата заплаха е на две нива. От една страна, са самите държавни структури, които могат да бъдат подложени на нападение или на следене от страна на други държави, които са решили, че имат интереси точно в този район. По такъв начин партията – фаворит на външните сили – може да получи "неочаквани подаръци" – компромати срещу водещи фигури в противниковата партия. При това данните могат и да са верни, но извлечени в контекста чрез социалните мрежи да изглеждат комични или застрашителни. Второто направление е манипулация на избирателите. Явно е, че хората на базата на многото информация, получена чрез социалните мрежи, искат да си съставят цялостна картина, за да могат да вземат правилното решение на изборите. Това, което ги засипва, е смес от вярна и лъжлива информация. Действителността показва, че едно е желанието да се опълчиш срещу съществуващата в държавата и собственото ти положение в нея, а съвсем друго да станеш жертва на манипулацията, която социалните мрежи ти предлагат и която приемаш съзнателно или подсъзнателно.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени